Verhalen

DE DAGERAAD KENT VELE VERHALEN

Het is een schip waarop en waarrond zich al ruim honderd jaar veel belevenissen afspelen. Omdat er nog zoveel details aanwezig zijn, en het schip naar haar oorspronkelijke staat is gerestaureerd, vormt het een bron van verhalen. Dankzij contacten met de schippersfamilie die er in vroegere tijd op voer, is er veel te vertellen over het leven aan boord van een vrachtscheepje dat in de noordelijke provincies van Nederland voer.  Het mooiste is het om met een kop thee of een borrel in de oude schipperswoning te zitten en de verhalen tot leven te brengen.

Intussen heeft het schip een tweede leven gekregen, waarover ook weer heel wat te melden valt. Nooit eerder werd er zo hard mee gezeild, nooit eerder kwam het scheepje op de Zuiderzee, noch op het Wad. En helemaal bijzonder is dat zij oostwaarts zeilt, zelfs helemaal tot in Denemarken.

1997. Nieuwe Zorg doet Dageraad gloren

In 1998 gepubliceerd in de Bokkepoot. Het blad voor leden LVBHB.

Op een goeie dag in oktober 1996, krijgen we de tip om in het Westerdok in Amsterdam eens te gaan kijken bij “een mooi scheepje, met de naam Nieuwe Zorg”. Als we een paar dagen later, in het Westerdok, over een tegen de wal liggend schip geklauterd zijn, zien we een mooi gelijnde, kleine hasselter aak die, licht als een blaadje, hoog op het water ligt. Geen roef. De enkele centimeters verhoging van het achterdek, en ook de ingangskap doen
ons twijfelen tussen type dekscheepje of paviljoenaakje. Losse verfbladders,
droge zwaardliertjes, hier en daar wat lichte roest en zwart uitgeslagen houten
delen, wijzen op behoorlijk achterstallig onderhoud. Bij nadere inspectie
is de conclusie dat het schip toch in goede conditie is en dat het zeker de
moeite waard is om het in ere te herstellen. Veel details laten zien hoe het
zeilplan was; de plaats van het mastdek, wantputtingen, zwaardophanging,
hartvormige bakstagputtingen enzovoorts. De bijzonder goed gelijnde, v-vormige
kont (een kenmerk van werf Appelo in Zwartsluis) doet vermoeden dat het een
snelle zeiler was. In gedachten hijsen we de zeilen al… LEES HIER HET HELE VERHAAL

 

Geboren en getogen aan boord van de ‘Nieuwe zorg’, nu ‘Dageraad’

Gepubliceerd in de Bokkepoot, het blad voor leden LVBHB.

Al snel na aankoop komen we in contact met één van de drie aan boord opgegroeide
dochters: Jannie. Zij blijkt erg aan het schip verknocht en kijkt met plezier
terug op haar leven aan boord. Toen ze in 1941 trouwde, ging ze van boord om
met haar man op een eigen schip te gaan varen. Haar eerste kind werd evenwel
op de ‘Nieuwe Zorg’ geboren. Daarna werd het een plek waar ze haar ouders, en
later haar broer is blijven bezoeken. Zodoende is ieder detail en elke
verandering haar bekend……  LEES HIER HET HELE VERHAAL

 

Onze scheepstante is goud waard

Met een zekere regelmaat hebben wij contact met Tante Jannie. Het woord tante doet familieverbanden vermoeden, maar in die zin is zij eigenlijk geen echte tante. Beter gezegd: zij is onze “scheepstante”. We hebben een zeer hechte band opgebouwd, zien elkaar graag en spreken elkaar vaak. En –wat een grote rol speelt- zij kan ons alles vertellen over het leven aan boord van zo’n klein aakschip in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Tante Jannie op bezoek

In 1923 is zij als vierde kind geboren op de aak van haar ouders die toen “Nieuwe Zorg” heette. Op haar achttiende heeft zij er in diezelfde schipperskooi haar eerste zoon gebaard. 

Het is een feest als tante Jannie aan boord komt. Dan bloeit ze op, vertelt honderduit…….. LEES HIER HET HELE VERHAAL

2016. Professioneel, authentiek schilderwerk in de schipperswoning

De schipperswoning in onze hasselter paviljoenaak Dageraad is onze trots, maar vormt  tegelijkertijd ook een dilemma waar we al twintig jaar tegenaan hikken. Het interieur dateert uit 1905 en het schilderwerk is nooit en te nimmer vernieuwd. We vinden het een prachtig sfeervol schippersmuseum. Maar hoe prachtig en authentiek dan ook, de glans is er af, en de schippersfamilie zou dat zeker als achteruitgang betreuren.

De twee linkerdeurtjes geven toegang tot de schipperskooi

Het fornuis in de -op scheepswijze- betegelde schouw

Interieur met zicht op de twee patrijspoorten in de kont 

In totaal zijn er in deze schipperswoning achttien deurtjes, alle zeer vakkundig in de lijn van het schip ingetimmerd. Er moet toentertijd topkwaliteit inlands hout voor handen zijn geweest, want nergens vertoont het hout barstjes of kromtrekkingen. Zes kastdeurtjes zijn oorspronkelijk in een donkerbruine mahoniesfeer ‘gehout’‘, maar door schipper MeyeTjeerd de Vries ooit van een foute vernislaag voorzien en daarmee faliekant verpest. Alle andere deurtjes zijn geschilderd in een soort okergeel dat doet denken aan eikenhout. Zij vertonen extreem veel craquelé, en de tand des tijds knaagt er steeds verder aan, zodanig zelfs dat er voortdurend bladdertjes verf afvallen…….. LEES HIER HET HELE VERHAAL